Druk, druk, druk!!
Door: mirjamenwendy
Blijf op de hoogte en volg Mirjam & Wendy
08 Januari 2011 | Malawi, Nkhoma
Donderdag hebben we ook nog weer stage gelopen. Tijdens de morningreport vertelde Dr. Morton, dat de voorraad LA (medicijnen tegen Malaria) bijna op was, dus dat we als de uitslag van de patiënten die verdacht worden van Malaria, maar waar het nog niet van bevestigd is, zolang maar aan de Quinine moeten. Dat was er nog wel. Het is wel een stuk agressiever en de patiënten worden er soms bijna zieker van dan dat ze beter worden, maar het is beter dan niks… als het goed is krijgen we eind van de week weer een nieuwe voorraad LA. Maar die vliegt er dus doorheen..
Het was weer druk op de afdeling en dus waren we ook weer lekker bezig. We zijn ’s ochtends druk bezig geweest met de artsenvisite. We hebben weer infusen geprikt, bloed geprikt, malariatesten afgenomen en alle andere orders uitgevoerd. De ochtend vloog redelijk snel om en om 11 uur hadden we alweer pauze. ’s Middags was het rustig op de afdeling en dus besloten we naar de kinderafdeling te gaan waar we ons zeker wel nuttig konden maken. En inderdaad was het weer ENORM druk op de afdeling. Ouders zaten op de gang buiten de afdeling met kinderen op schoot te wachten op een plaatsje op de afdeling en het was er een complete chaos.. Al gauw hadden we gelukkig de hoofdverpleegkundige gevonden en toen we aanboden of we konden helpen was het eerste wat ze vroeg of we infusen konden prikken. Ja dat kunnen we wel, maar NIET op kinderen! Dat was wel een bittere tegenvaller voor haar, want dat hebben ze het meeste nodig, verpleegkundigen die infusen kunnen starten bij de kinderen. Maar we konden ook wel ‘cottonwols’ draaien. In Nederland gebruiken de verpleegkundigen gaasjes om wonden te desinfecteren of de plek waar het infuus geprikt gaat worden te ontsmetten, hier gebruiken ze ‘cottonwols’. Dat zijn pluisjes van een grote baal watten die je lostrekt van de grote baal, in je handen tot bolletjes draait en die bolletjes worden dus als gaasje gebruikt zeg maar. Het is niet erg hygiënisch, want het pluist verschrikkelijk, maar het is een stuk goedkoper dan gazen.. Omdat de verpleegkundigen op de kinderafdeling zo ontzettend druk waren en het aantal patiënten maar net (of net niet) aan konden, hadden ze zeker geen tijd om die cottonwols te draaien, terwijl die juist heel veel gebruikt worden. We hebben dus weer een mooie voorraad voor ze gedraaid en hebben daarna Rebecca Morton nog gevraagd of we haar misschien nog konden helpen. Nou dat konden we wel. Want met al die opnames worden er natuurlijk ook dossiers verbruikt en die raken op den duur ook op. Dus bracht ze ons naar een kantoortje waar we de dossiers voor de kinderafdeling konden maken. Alle papieren die er in moeten: medicijnlijst, observatielijst van de vitale functies, papiertje voor medische rapportage en nog een blank papiertje voor overige notities. Daar zijn we toen tot kwart voor vier mee bezig geweest en ook dat was productief, want we hebben toch wel bijna een 100 dossiers aangemaakt. Al met al hadden we een tevreden gevoel over onze dag.
Uit ons werk even heerlijk gedoucht en om half 7 hadden we met Nick en Dimitr (twee Australische medische studenten die hier sinds zondag zijn) en Isabelle afgesproken bij de kerk om met elkaar naar Lynn’s huis te lopen. Daar zou de pizza-avond zijn. Richard, Maarten en James kwamen ook en het was een gezellige boel. We hebben gezellig zitten kletsen en verhalen uitgewisseld over van alles en nog wat. Het was een gezellige avond.
Vrijdag konden we uitslapen en daar hadden we erg naar uitgekeken. We waren de afgelopen week best druk bezig geweest met stage en onze opdrachten voor school, dus nu eens uit kunnen slapen was zeer welkom!! Mirjam hield het uit tot half 9 en Wendy tot half 10. Daarna hebben heerlijk relax ontbeten en ons toen maar weer met onze tanden in onze opdrachten van school vastgezet. Niet echt het leukste werk, maar het geeft wel een heerlijk tevreden gevoel toen we uiteindelijk om kwart over 5 ’s middags ophielden en weer een heel end opgeschoten waren onze toetsten! Daarna nog even lekker relax gedaan en toen om vijf voor 7 naar Isabel. Daar hebben we met z’n drieën gegeten en daarna nog foto’s uitgewisseld van het raften. We zullen ze op de site zetten! :)
Vandaag hebben we weer heerlijk uitgeslapen tot half 9. En we hebben sinds donderdag echt heel slecht bereik met onze mobiele telefoons. De ene keer één streepje, de andere keer niks en er valt echt geen pijl op te trekken. Heel frustrerend als het thuisfront je probeert te bellen :s
Maar goed dat overleven we ook wel weer. Als we dagen zonder water en elektra kunnen overleven, overleven we dit ook wel. De powercuts zijn (even tussendoor) de laatste paar weken trouwens ook niet echt regelmatig meer. Maandag en vrijdag horen nog steeds de vaste powercutdagen te zijn, maar lang niet altijd valt dan de stroom uit en meestal betalen we daar in het weekend de rekening van.. :s Het onweert de laatste tijd ook nog wel eens en dan valt soms ineens voor 5 seconde de stroom uit om vervolgens weer aan te springen. Maar goed we passen ons gelukkig de laatste tijd wel redelijk makkelijk aan aan de Afrikaanse kuren, dus wij zien het niet meer als een enorm probleem. Hooguit een beetje onhandig ;)
Nou luitjes, dit was ons verhaaltje voor deze week. Niet zo lang als normaal, sorry voor degene die we daarmee teleurstellen ;) maar ja als we een doodgewone stageweek er op hebben zitten valt er ook niet meer te vertellen ;)
Tot horens!!
Tot horens!!
08 Januari 2011 - 18:21
Anja En Marinus:
wow!! dat ziet er wel heel spannend uit!! Wat een belevenis!! Sterkte met alle drukte op het werk en jullie opdrachten voor school.
Hier is alle sneeuw verdwenen door de regen het is nu bijna 10 graden!! Nou ja dan is de overgang iets minder heftig voor jullie als het zo blijft...
Liefs van ons -
08 Januari 2011 - 18:54
Mirjam & Wendy :
Hey Mirjam,
Jij maakt echt stoere dingen mee zeg! Suc6 met de laatste 19 dagen! Je kunt het!
Knuffel Wendy -
08 Januari 2011 - 18:56
Mirjam & Wendy :
Dankjewel Wendy,
Jij maakt ook best veel mee hoor! Torren in keukenkastjes!!! He!?! ;)
Jij ook nog succes lieverd en kom heel weer thuis!
XX -
08 Januari 2011 - 19:10
Els:
Hey meiden,
Wat een super foto's, had het jullie niet na gedaan maar ja dat is met alles zo'n beetje.
Meiden zet hem nog even op en tot schiphol!!!!
Knuffel van Els en de rest -
09 Januari 2011 - 16:47
Opa En Oma Kelder:
Ja hoor! jullie verhaal weer gelezen.
Nog 18 dagen en jullie zijn weer thuis en je zult zien dat je dan ook wel een beetje heimwee zult hebben, want het was toch leuk. We kijken naar het volgende verslag uit hoor.
Liefs en knuffel van opa en oma. -
09 Januari 2011 - 16:47
Opa En Oma Kelder:
Ja hoor! jullie verhaal weer gelezen.
Liefs en knuffel van opa en oma. -
10 Januari 2011 - 12:34
Hans Van Grevenstein:
Hallo Dames,
Als ik zo die foto’s ziet, denken jullie dan wel een beetje aan het thuisfront en met name aan je familie. Die zullen straks blij zijn als ze jullie weer veilig in de armen kunnen sluiten.
Maar het ziet er wel prachtig uit. Hebben jullie al nagedacht hoe straks die overgang zal naar het kille Holland, geen enge dieren meer, veel meer kou, hard studeren, alles maar dan ook alles volgens de regels, etc. etc. of schuiven jullie die gedachten maar even opzij? Groot gelijk hebben jullie geniet er nog maar even van. Nu kan het nog. Straks hebben jullie misschien (opnieuw?) heimwee naar Malawi:).
Gisteren hebben wij Anja en Wim uit Rotterdam ontmoet, ook net een week terug van dezelfde plaats waar jullie zaten, en die zaten boordevol verhalen, belevenissen en ze raakten er niet over uitgesproken. Het zal mij niet verbazen als die nog weer eens teruggaan naar het ziekenhuis in Malawi.
Groetjes van
Hans en Gré van Grevenstein
Amersfoort
11 Januari 2011 - 11:04
Maartje:
Hallo Mirjam en Wendy,
Het lijkt me wat zo'n chaos op de kinderafdeling. Ik denk dat jullie nu eindelijk eens lekker een aantal uren lekker hard hebben kunnen werken. Hebben die andere afrikanen de kinderafdeling nog wat hulp aangeboden of waren jullie de enigste? Dit is zeker jullie laatste week dacht ik? Nu nog een paar weken vakantie. Voor Gerrit zeker aftellen. Hij is ziek van buikgriep. De hele nacht heeft Ma en Gerrit overgegeven. Het is begonnen met tante Mieke, toen was ik aan de beurt en nu Ma en Gerrit. Dus ik ben vandaag thuis de zuster. Ze liggen alletwee in bed. Wees maar blij dat jullie even in het veilige en warme Afrika zitten want hier word je aangevallen door alle bacterien die je maar kan bedenken. Daar gingen dus mijn vier vrije dagen.... :( Niet zo leuk. Morgen moet ik naar school, dan vier dagen werken, tussendoor een dag vrij en dan weer vier dagen aan de slag. Ondanks dat ik zondag ziek ben geweest ga ik toch maar weer aan het werk. Het is bij mij ook druk, druk, druk. Mijn tussenevaluatie zit er ook weer aan te komen. Ik hoop natuurlijk dat ik er met weinig kleerscheuren vanaf kom, want ze zijn in de instelling soms best streng. Ze maken geen half werk! Dat waardeer ik ook wel en ik vind dat ze best eisen aan ons mogen stellen. Daar hebben ze wel recht op. Nou dat waren weer de virussen en bacterien. Ik hoop dat jullie goede weken hebben en ik zal nog wel weer een keer een reactie plaatsen.
Doeg!!
Liefs Maartje -
12 Januari 2011 - 20:09
Wilbert:
super leuk verhaal dan wel niet zo lang maar toch super leuk om te lezen.
het zit er voor jullie inmiddels al bijna op echt aftellen ik wens jullie de laatste paar weken nog veel plezier. (en het klopt wel hoor alles went)
groetjes wilbert